Thursday, 5 April 2012

201Superrrrrrr  luv dis book! Its classic and the words are old malay, which they didn’t change yet.  Habis semua ayat satera lama keluar, hatta, yang demikian , maka, n banyak lagi. It’s a story about life, love and family. Kalau ikut sekarang, cerita dia sama macam cerita drama, yang raja kawen banyak, gundik cemburu, anak tiri, and blablabla. Lepas tu, masuk pulak bab pertunangan, pengembaraan, kisah puteri yang membawa hati, pengkhianatan dan banyak lagi. Yang membezakan buku ni dengan buku novel, cara penceritaan dan sudah tentu bahasa yang diguna. Tapi, aku prefer buku ni lagi. For the first time aku sangat teruja baca buku okeh! Sangat teruja.

Lenggok bahasa melayu lama sangat lembut, n even theres a sensored part, ianya digarap dengan susunan bahasa yang molek supaya kekasaran itu tidak terlalu jelas.  Mungkin kerana jiwa aku terikat dengan sastera lama, aku mudah membaca penulisan klasik ni dan dapat membayangkan bagaimana cerita tersebut berlaku. Selain itu, aku turut merasai segala cerita yang d sampaikan. Segala rasa sakit hati, kesedihan dan kekuatan watak yang ada dalam cerita. Cerita ni happy ending. Dan aku turut merasa bahagia bagi pihak watak.

Dan kalau boleh, aku nak rasa hidup seperti itu. Penuh dengan kayangan dan kekuatan pahlawan. Walaupun bergelar perempuan, hidup mereka lebih gagah dari lelaki. Aku tahu yang ianya hanya cerita.  But still, even story, they can be real in life. Dan cerita yang disampaikan oleh lelakun, kebanyakannya berdasarkan kehidupan nyata bukan?

How I wish I was born in dat life. Kehidupan d mana pembangunan belum mencemar  tanah. Kehidupan d mana manusia masih menggunakan rumah kayu dan hidup berkampung di hutan.  Kehidupan d mana belum wujudnya gas untuk memasak. Kehidupan d mana manusia hidup harmoni dan saling mengenali. Aku mahu kehidupan macam itu. Kehidupan manusia klasik. Kehidupan d zaman mula wujudnya tanah Malaya.

p/s: sayangnya, buku macam ni dah susah na cari :|

No comments: